BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

BALZAMINIS ACTAS

 

 Tamsiai rudas, tirštas saldžiarūgštis… Jis buvo išrastas šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai tebevadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba tiesiog balzamiku.

Rašytiniuose šaltiniuose jis kaip dovana būsimajam Frankonijos karaliui pirmąkart paminėtas 1046 metais. Jau anuomet vieningo recepto nebuvo, kiekviena šeima turėjo savų gamybos paslapčių…

Nuotraukoje - akivaizdūs spalvos skirtumai: balzaminis actas, sidro actas ir aviečių aromato actas.

 

Pagal vieną iš versijų, balzaminiu šis actų karalius vadinamas todėl, kad pirmiausia šis produktas buvo naudotas gydymo tikslams (dėl stipraus antibakterinio ir antiuždegiminio poveikio naudotas žaizdoms prideginti). Tik vėliau jis prigijo kulinarijoje. Nors ir vadinamas actu, šis produktas gamybos metodu gerokai skiriasi nuo kitų maistui naudojamų acto rūšių.

Tai nepigus malonumas - 12 metų išlaikytas kokybiškas balzaminis actas prekyboje gali kainuoti ir netoli 200 Lt už 100 ml butelį, 25 metų - daugiau negu 300 Lt.

 

Kodėl toks brangus?

Skirtingai nuo vyno acto, balzamikas gaminamas ne iš vyno, kuris paliekamas rauginti, bet iš šviežiai spaustų baltųjų vynuogių sulčių, kurios verdamos, kol sutirštėja iki tamsaus sirupo. Vėliau sirupą maišo su daug metų statinėse išlaikytu actu, šitaip sukeliant fermentaciją. Gaminant tradicinį balzamiką, prisireikia mažiausiai 3 metų, vertingiausioms rūšims - net 50. Per visą tą laiką jį perpylinėja į vis mažesnės talpos skirtingos medienos statines (ąžuolo, uosio, kaštono, vyšnios, šilkmedžio). Statinėse nokstančio tūris gali sumažėti net 5-8 kartus. Prekyboje siūloma 12, 18 ar net 25 metus statinėse išlaikyto produkto.

 

Naudojimas 

Tikrai kokybiškas balzamiko actas paprastai dozuojamas lašais (tikrąja žodžio prasme). Naudojamas gaminant salotas, sriubas, žuvies marinatus ir desertus. Keletas lašų suteikia naujų skonio atspalvių sūriui, omletui arba net ledams. Delikatesu laikomi ir tokie paprasti užkandžiai kaip lengvai balzamiku apipurkštos šviežios žemuogės arba parmezano sūris.

Patiko (48)

Rodyk draugams

7 komentarai

  1. Am I missing something? Nothings loading.

    Exotic Car Rental Philadelphia | 2011-07-11 | Atsakyti

  2. Thumbs up from me !!

    Exotic Car Rental Philadelphia | 2011-07-11 | Atsakyti

  3. Is Rudy just their stop Mitt tool?

    Luxury Car Rental Philadelphia | 2011-07-12 | Atsakyti

  4. Hey – nice weblog, simply wanting round some blogs, appears a reasonably nice platform You Are using. I’m at present using Drupal for just a few of my sites however seeking to change considered one of them over to a platform very much the same to yours as a trial run. Anything specifically you’d recommend about it?

    Las Vegas Massage | 2011-07-13 | Atsakyti

  5. I’m speechless. This is a very good weblog and really attractive too. Great paintings! That’s no longer in point of fact so much coming from an amateur writer like me, nevertheless it’s all I may say after diving into your posts. Great grammar and vocabulary. No longer like other blogs. You truly understand what you?re talking about too. Such a lot that you made me want to explore more. Your blog has turn into a stepping stone for me, my friend.

    Massage Las vegas | 2011-07-13 | Atsakyti

  6. Dear VEVO. . The public doesnt like their? favourite songs being censored. Tough we do understand you censoring it for the sake of little kids (who are probably?? going to grow? up like little angels because they didnt hear fuck or shit in a song), so why dont you make 2 channels for each artist: a clean one and a dirty? one. Then you have your controll over the songs and we hear the whole song in? the way its meant to be heard. PLEASE COPY+PASTE IN EACH VEVO VIDEO

    massage | 2011-07-13 | Atsakyti

  7. Hi, Needed to ask you one thing. Is this site a wordpress weblog? We’re wondering about transferring my blog from Blogger to wordpress, you think that is feasible? Also did you create this unique theme by yourself some how? Cheers for your help!

    sanibel island resorts | 2011-09-20 | Atsakyti

Komentuoti

  • Temos