BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

ŠVEICARIŠKAS ŠOKOLADAS - geriausias?

 

Skonio reikalas. Belgiškas arba prancūziškas - neprastesnis. O įvaizdžio prasme - kitas klausimas. Jei savo pažįstamų paklaustumėte, su kuo jiems asocijuojasi Šveicarija, be bankų, sūrių, šveicariškų armijos peilių jie tikriausiai paminėtų ir šveicarišką šokoladą. Iš kur tai? 

Kas išrado šokoladą?

Visai ne šveicarai. XVII ir XVIII amžiuje šokoladas niekam nebuvo tarsi savaime susijęs su Šveicarijos vardu. Alpių respublikos piliečiai “rudąją pramonę” pradėjo gerokai vėliau negu actekai, ispanai, prancūzai ir švedai. Tačiau “sėkmės receptas” slypėjo kitur: būtent šveicarai sugebėjo užsienio turistus sužavėti savo vadinamuoju Alpių pieno šokoladu, o po to ir įtvirtino klišę, kad šveicariškas šokoladas - geriausias. Šokolado supervalstybe Šveicarija tapo tik XX a. pradžioje, kai gamino pusę viso pasaulinio eksporto, o trys ketvirtadaliai šveicariško šokolado buvo eksportuojama.

 

Tad iš kur tas stereotipas apie šveicarišką kokybę?

Tikrieji tikrai šveicariški XIX a. išradimai - pieniškasis šokoladas ir šokoladas su lazdyno riešutais. Tačiau tai buvo ne skonio paieškos, o tik gudrūs verslo sprendimai: vietoj anuomet žiauriai brangios kakavos - panaudotas pigesnis užpildas (džiovinti vaisiai, riešutai ir kt.). Šitaip iš 100 kg žaliavinės kakavos šveicarai įsigudrino pagaminti iki 400 kg šokolado! Paradoksalu, bet atpiginti išradimai ir „sušveicarino” šokoladą.

Tiesa, ne tik tai. Šveicarijos šokolado gamintojų asociacija “Chocosuisse” inirtingai gina savo gaminius: per paskutiniuosius 30 metų ji inicijavo kelis šimtus protestų ir net tarptautinių bylų. Štai 1999 m. anglų firmai “Cadbury” teko atšaukti iš prekybos savo gamybos šokoladą “Swiss Chalet”, ant kurio pakuotės buvo pavaizduotas Šveicarijos kalnas Materhornas.

Tuo tarpu ten, kur įvaizdžiui nekenkiama, šveicarai nekelia balso. Tarkim, jiems neužkliuvo prancūzų dizaino namų “Chanel” rankinis laikrodis “Chocolat”: keturių šokolado plytelių formos, su tiksliu šveicarišku laikrodiniu mechanizmu viduje ir 456 deimantais išorėje. Gal todėl, kad “šokoladinio” papuošaliuko kaina - 58 000 šveicariškų frankų (apie 130 000 Lt) ir jis tikrai nemes šešėlio ant šveicariško kokybės įvaizdžio…

 

Meike Schmalstieg / Pixelio nuotrauka

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentuoti

  • Temos