BLOGas.lt
Pigūs skrydžiai
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

ŠAFRANAS - brangiausias pasaulyje prieskonis

 

Kas tai?

Tai tamsiai oranžinės spalvos augalinis prieskonis, gaunamas iš konkretaus augalo purkos (žiedo piestelės dalies). To augalo pavadinimas klaidinančiai kuklus - daržinis krokas (lot. Crocus sativus). Žydi violetiniais arba šviesiai violetiniais žiedais.

Pats prieskonio pavadinimas „šafranas” yra kilęs iš persų kalbos za’farān ir reiškia „būk geltonu”, kadangi augalas yra labai stipri dažymo priemonė: vos su 2 džiovintomis purkomis geltonai nudažomi 3 litrai vandens.

  

Kodėl delikatesas toks brangus?

Dėl to, kad daržinis krokas žydi tik porą savaičių per metus. Ir dėl kruopštaus rankų darbų - renkant žiedus ir apdorojant: vienas skynėjas per darbo dieną surenka tik 60-80 g žaliavos. Vienam gramui prieskonio reikia surinkti ir išdžiovinti maždaug 100-200 žiedų (kilogramui - iki 200 000 žiedų). Per metus visame pasaulyje pagaminama apie 200 tonų šafrano, iš kurio apie 90 proc. tenka Iranui.

Štai ir kaina: Vakaruose apie 4-14 eurų už gramą, Lietuvoje žinovai gurmanams siūlo būti atsargiems, jei 1 g šafrano kainuoja mažiau negu 20 litų (gali būti priemaišų, specialiai padidinta drėgmė arba kitais požiūriais abejotina kokybė).

 

Naudojimas

Dažniausia šafrano pritaikymo sritis - kepiniai: tortai, pyragai, keksai. Šafrano dedama į pudingus, saldžius vaisinius padažus, ledus. Kai kuriose šalyse naudojamas aliejų, sūrių ir gėrimų geltonai spalvai išgauti. Šafranu dažomi daržovių ir žuvies sultiniai. Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Europoje šafrano dedama į ryžių patiekalus. Pvz., rizotas (originalo rašyba risotto, nors kalbininkai siūlo naują terminą “daugiaryžis”). Norint suteikti išskirtinio aromato ir gražaus geltono atspalvio, šafrano dedama į ėriuko mėsą, žuvį ir paukštieną. Viduržemio jūros regione naudojamas jūros gėrybių patiekalams ir sriuboms. Gerai dera prie pomidorų ir spagečių patiekalų.

Šafranas yra stiprus prieskonis - perdozavus, patiekalui arba kepiniui suteikia kartumo skonį. Kad to išvengtumėte, šafraną atskieskite vandeniu, pienu arba alkoholiu (pvz., brendžiu).  Vandeniniam tirpalui paruošti imamas 1 g šafrano ir 120 g vandens, o tirpalas naudojimui tinkamas po 20 minučių.  Į karštus patiekalus šafrano tirpalas dedamas likus 5 minutėms prieš jiems baigiant kepti ar virti. 

(Nesudėtingą sriubos receptą su šafranu rasite mūsų skyrelyje “Receptai” arba paspaudę čia: http://gurmanas.blogas.lt/receptai )

 

Bbroianigo / Pixelio nuotrauka

Patiko (0)

Rodyk draugams

5 komentarai

  1. Labai lauksim apie patiekalus su safranu!!

    saldainiuko | 2009-10-18 | Atsakyti

  2. rays angels would be a heck of an alcs

    Luxury Car Rental Philadelphia | 2011-07-11 | Atsakyti

  3. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i’m happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this web site and give it a look regularly.

    Massage Las vegas | 2011-07-13 | Atsakyti

  4. Think about that printing, materials must improve but the idea. Why would you need China to make things. If this is outlandish, consider print on demand. We are already there. Printing objects wipes out most of the labor, and if the socialists want socialism, I dont, well maybe this could make it more palatable, only why reward the retarded by allowing them infinite prgeny? Hell we have plenty of stupid people, I can almost sympathize with the big boys for wanting to wipe them out, they deserve it. Hell this is what is destroying California. Think about it.

    Dewey Beach rentals | 2011-07-14 | Atsakyti

  5. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and absolutely loved you’re website. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You really have excellent articles. Regards for revealing your website.

    Afton Hughey | 2013-06-05 | Atsakyti

1 Atsakai

  1. 2009-11-03: from Vanilė - prieskonių karalienė

Komentuoti

  • Temos