BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

PROVANSO delikatesai

Dėl savo derlingos žemės jis pramintas Prancūzijos sodu. Dėl levandų, čiobrelių ir rozmarinų laukų - aromatų provincija… Tai Pietryčių Prancūzijoje išsidėstęs Provansas - viena garsiausių visos Prancūzijos provincijų (žymiausi miestai - Marselis, Nica ir Avinjonas).

Provanso virtuvė, kaip ir visa Viduržemio regiono virtuvė - lengva ir sveika. Joje su vyrauja šviežios daržovės: artišokai, baklažanai, cukinijos, pomidorai, bulvės, česnakai, svogūnai… Iš daržovių dažnai gaminami troškiniai (pvz., tipiškas Provanso daržovių troškinys Ratatouille) arba salotos (pirmiausia garsiosios Nicos salotos).

Visame pasaulyje garsūs džiovintų prieskonių mišiniai iš Provanso - “Provanso žolės” (pranc. Herbes de Provence). Jų pagrindą paprastai sudaro rozmarinas, čiobrelis, levanda, raudonėlis ir dašis (daugiau skaitykite straipsnyje “Provanso žolės - prieskonių mišinys Nr.1“).

Firminis Marselio patiekalas - Bouillabaisse, ne mažiau negu 7 skirtingų Viduržemio jūros žuvų sriuba su šafranu (apie šafraną daugiau skaitykite straipsnyje ŠAFRANAS - brangiausias pasaulyje prieskonis“). 

Provanso virtuvei būdinga daug alyvuogių ir alyvuogių aliejaus (beje, geriausias Prancūzijos aliejus gaminamas būtent Provanse iš vietinės žaliavos - apie jį skaitykite straipsnyjeALYVUOGIŲ ALIEJUS: geriausias iš Prancūzijos“).

Dar viena Provanso gastronominė įžymybė - rankų darbo saldumynas Calissons d’Aix (apie jį skaitykite mūsų straipsnyje „CALISSONS D’AIX - karališkas saldumynas“).

Kitas delikatesas yra aštrusis Aioli  (šviežias majonezas iš alyvuogių aliejaus ir česnakų) - klasikinis Provanso pagardas, atskirame mažame indelyje serviruojamas prie grilyje keptos žuvies, mėsos arba daržovių ir jūros gėrybių patiekalų. Šiandien yra nesuskaičiuojama daugybė Aioli atmainų. Pirmasis receptas rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1024 m., bet manoma, kad šis pagardas yra dar senesnės kilmės.

Prancūzų kulinarijos žvaigždė ir virtuvės guru Paulis Bocuse yra pasakęs gurmanams: „Gerą virtuvę sudaro 90 procentų aukščiausios kokybės ingredientų ir 10 procentų fantazijos”. Kas pažįsta Provanso virtuvę, sutiks su P. Bocuse žodžiais.

Patiko (0)

Rodyk draugams

13 komentarai

  1. Puikus straipsnis!

    Tadas Kornelis | 2009-11-15 | Atsakyti

  2. Gerb. Tadai, smagu, jei patiko

    gurmanas | 2009-11-19 | Atsakyti

  3. Laba diena,

    Gal žinote, kur būtų galima įsigyti provanso žoles? Jūsų straipsnyje įmestas indelio pavyzdys, tik niekur nerandu kur jo įsigyti :)
    Ačiū.

    Indrė | 2010-08-04 | Atsakyti

  4. This day and age, I don;t know that we have people in government who can keep their mouths shut as well and as long as Deputy Director Mark Felt did.

    Luxury Car Rental Philadelphia | 2011-07-11 | Atsakyti

  5. 110 years ago this was penned by W. Churchill, from direct observance and experience. From MY direct experience of living in Kuwait in the early 80s, nothing has changed in regards to every woman must belong to some man as his absolute property-.

    Exotic Car Rental Philadelphia | 2011-07-11 | Atsakyti

  6. [...] In the WordPress support forum, there are from time to time questions abut trackbacks. I haven’t used it myself, but I found a good tutorial on the OptiNiche blog. [...]

    Massage Las vegas | 2011-07-13 | Atsakyti

  7. you know every time i see a puppy food commercial i wonder how long they starve them to get them to do what they want!|warriorafire|

    Massage Las vegas | 2011-07-13 | Atsakyti

  8. I have been studying your entries all through my morning holiday, and I should admit the whole article has been very enlightening and very well written. I believed I would let you realize that for some explanation why this blog does not view well in Internet Explorer 8. I desire Microsoft could stop changing their software. I’ve a question for you. May you mind replacing weblog roll links? That will be truly neat!

    las vegas | 2011-07-13 | Atsakyti

  9. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog site just before but soon after looking at by means of some of the submit I recognized it is really new to me. Nevertheless, I’m definitely delighted I identified it and I’ll be bookmarking and checking back again routinely!

    massage | 2011-07-14 | Atsakyti

  10. If the other teams we were competing against were trying harder, we couldve ended up with only 1, or maybe even none, of these free agents. Other teams didnt fear The Beast enough and now we have struck, and its the other teams fault (especially Bostons) as much as anyone else. Just because we have all the money in the world doesnt mean we were going to spend an outrageous amount on each player, it means we could spend market value in order to reinvest the expiring contract moneys back into the team. The myopic view some people have on this situation is ridiculous.

    bethany beach vacation rentals | 2011-07-14 | Atsakyti

  11. 25 Oct 09 at 6:23 pm

    Rehoboth beach rentals | 2011-07-14 | Atsakyti

  12. I would like to see Les Richter get in but his chances are up in the air! I do think that he has better credentials than the senior pics before him!

    Corinna Tokay | 2011-07-18 | Atsakyti

  13. I like the template on this blog. Could you let me know where you can get it? Many thanks!

    Verla Ryle | 2012-01-22 | Atsakyti

Komentuoti

  • Temos